Calculatoarele in activitatea zilnica


Desi multi nu vor sa recunoasca, suntem din ce in ce mai dependenti de calculator. Indiferent de domeniul activitatii, calculatorul este omniprezent. In contabilitate, in proiectari, in statistici, in stocari de date, indiferent ce facem avem nevoie de calculator. Chiar si calculele clasice de adunare, scadere, inmultire, impartire tot cu un calculator le facem. Calculatorul il intilnim peste tot.. Din fericire sunt multe avantaje, dar si cateva dezavantaje majore.
Domeniul in care calculatorul este folosit cel mai des este internetul si in special posta digitala. Ce rost mai are sa mai scriem scrisori si sa le trimitem prin posta clasica, sa ajunga in 2-3 zile, cand prin e-mail ajunge in cateva secunde. Ceea ce este un real avantaj mai ales daca avem lucruri urgente de comunicat. Dar in rest este chiar asa de necesar sa trimitem mail-uri? Chiar este necesar sa uitam sa scriem 'de mana' o scrisoare?

Intr-adevar, cu ajutorul internetului aflam o multime de lucruri noi, ziarele le citim tot 'pe net', cumparaturile la fel, le facem din magazine virtuale. Normal, avand in vedere viteza cu care se misca totul in jurul nostru, trebuie ca totul sa fie facut rapid, nu mai avem timp de fleacuri care sa ne incetineasca ritmul de viata. Iar aceasta viteza ne costa de multe ori bani grei, din neatentie lasand la indemana diversilor 'criminali cibernetici' detalii legate de propria persoana, detalii pe care acestia le valorifica cat pot de bine. Si acestia nu poarta nici o vina, ei fiind practic invitati sa se foloseasca de noi.

Un alt punct negativ in evolutia noastra este legat de modul in care tinerii isi petrec cei mai frumosi ani de viata.. Acestia, avand internetul la indemana (calculatorul in general), uita ca trebuie sa mai citeasca o carte, uita ca exista natura, uita ca au o copilarie care merita traita. Toate raspunsurile le gasesc pe internet, nu mai sunt nevoiti sa isi puna mintea la contributie si sa isi exprime propriile pareri, nu mai este nevoie ca, de exemplu, un comentariu la limba romana sa il faca prin propriile cuvinte nu sa il copieze de pe internet. Ceea ce pe multi ii duce in imposibilitatea de a se exprima coerent, in imposibilitatea de a fi incapabili sa spuna ce gandesc fara ajutorul tastaturii.
Nu inseamna ca trebuie sa eliminam definitive calculatorul din viata noastra. Din contra, avem nevoie de el mai mult ca oricand. Dar sa nu cadem in extrema cealalta, in care sa uitam ca merita sa traim propria viata. Calculatorul este o sursa excelenta de divertisment, cu ajutorul caruia putem sa ne relaxam, dar o plimbare in parc la sfarsit de saptamana este de o mie de ori mai sanatoasa decat sa ne pierdem ziua in fata ultimului joc aparut pe piata. Cu ajutorul calculatoriului s-au descoperit multe lucruri noi si multe tratamente pentru boli care altadata erau incurabile. Tot cu ajutorul lui se proiecteaza astazi orase intregi, masini, utilaje si asa mai departe. Ne ajuta sa comunicam cu prietenii sau cu apropiatii care sunt departe de noi oferindu-ne posibilitati nelimitate si gratuite. Dar in acelasi timp ne face scalvii lui. Daca este bine sau rau numai timpul ne-o va spune. Sa speram ca nu vom ajunge intr-o lume cum este cea prezentata in filmele Science-Fiction in care suntem fie serviti fie dominati de masinarii cu inteligenta artificiala. Iar cele prezentate mai sus sunt doar o mica, mica parte din problemele pe care le putem avea din cauza calculatorului. Probleme ridicate tocmai prin prisma faptului ca ne este extreme de folositor, prin prisma faptului ca indiferent ce facem ne lovim de aceasta cutie plina de circuite electronice pusa de multe ori sa gandeasca in locul nostru.
calculator_0.jpgLumea electronica


 • Tehnologia informației sau și Tehnologia informației și a comunicațiilor, abreviat TI respectiv TIC, este tehnologia necesară pentru prelucrarea informației, în particular prin folosirea computerelor
 • Comerțul electronic este demersul de cumpărare sau vânzare prin intermediul transmiterii de date la distanță, demers specific politicii expansive a marketingului companiilor comerciale. În anii 1990 compania IBM, printr-o campanie publicitară corespunzătoare, a făcut popular și termenul echivalent Electronic Business. Un termen înrudit este E-Trade, care se referă la tranzacțiile bursiere electronice.
 • E-government. Această formă de comerț electronic este întâlnită în următoarele forme: B2G (business to government), G2B (government to business), G2C (government to consumer). Aici prin "government" se înțelege administrația statului respectiv.
 • E-learning este un sistem organizat de educaţie/ formare, acesta include componentele unui demers didactic şi anume: conţinut specific, metodică, interacţiune, suport, evaluare. „Locaţia” unde se produce acest proces de învăţare este aşa numita „clasă virtuală”. Lecţia online acoperă acelaşi conţinut şi pune aceleaşi probleme ca şi o lecţie care se desfăşoară în sala de clasă tradiţională. Avantajul evident este că o astfel de lecţie poate fi accesată oricând şi de oriunde.
 • Telelucrul( teleworking) este, prin definitie, activitatea prin care se utilizeaza calculatoarele . Avantaje ale teleworkingului :viata buna pentru teleworkeri, impact mai redus asupra mediului inconjurator, economisirea timpului sau concertrarea asupra unor probleme.

Comunicarea


 • Cel mai popular mod de a schimba informatia prin Internet o reprezinta e-mail-ul. Pentru a putea avea acces la acest serviciu utilizatorul trebuie sa aiba un cont ce se poate crea in mod gratuit la unul dintre ofertantii de servicii Internet.Cu ajutorul acestui cont se pot trimite mesaje de tip scrisoare care sa contina eventual si fisiere atasate.
 • Voce peste Protocol de Internet (în engleză Voice over Internet Protocol, VoIP), numită și Telefonie IP sau Telefonie Internet este procesul de transmitere a conversațiilor vocale umane prin legături de date de tip IP sau prin rețele în care este folosit acest protocol
 • RSS(really simple sindication) este o familie de formate de fluxuri web folosite pentru Web syndication. RSS este folosit (printre altele) pentru știri, weblog-uri și podcasting.
 • Podcasting este o metodă de distribuție a fișierelor în format multimedia (de obicei fișiere audio dar și video).
 • Blog-ul este o publicație web (un text scris) ce conține articole periodice sau și cu actualizare neîntreruptă, ce au de obicei un caracter personal.

yahoo_detector.png


Sanatatea


Lucrul in fata calculatorului poate dauna grav sanatatii. Pauzele dese sunt necesare pentru ca vederea sa nu fie afectata, iar pozitia corecta in fata calculatorului va va proteja coloana vertebrala de eventualele deformari.

 • Lipsa miscarii, mancatul in fata monitorului sau orele inaintate petrecute la birou afecteaza grav sanatate
 • Pentru a evita durerile de cap sau de gat, monitorul va fi asezat la nivelul privirii, nu mai jos sau mai sus, pentru ca gatul sa nu fie obligat sa se incline inutil.
 • Atunci cand lucram la calculator, capul va fi drept si privirea inainte. Pozitia pe scaun este cu spatele drept, cu trupul perpendicular pe podea si sprijinit de spatarul fix al scaunului.
 • Umerii si trunchiul vor fi pe aceeasi linie, iar coatele vor fi apropiate de corp. Bratul si antebratul vor forma un unghi de 90 de grade sau putin obtuz. Cu cat unghiul dintre ele va fi mai mare, cu atat spatele va fi mai putin drept, iar coloana vertebrala va fi afectata.

  external image simboluri_1_caduceu.jpg

Mediu de lucru


Sfaturi pentru economisirea de energie nu sunt importante doar în aceste zile, din cauza costurilor de energie în creştere. Deşi acest lucru poate fi motivaţia prim să reducă costurile, există alte beneficii în ceea ce priveşte sistemele informatice. Un sistem de computer care economiseşte energie va produce mai puţină căldură, care este important în lunile de vară în cazul în care caldura poate duce la tot felul de probleme de calculator şi, de asemenea, un nivel de zgomot a crescut ca fanii calculator încearcă să se răcească sistemul informatic.
 1. Cumpara produse eficiente energetic
 2. Utilizarea construi în funcţii de economisire a energiei.
 3. Opriţi monitorul loc de a folosi un screensaver.
 4. Dezactivează dispozitivele care nu sunt necesare
external image multifunctionala-hp-laserjet-pro-m1217nfw-541509.jpg
sursa : din diferite site-uri mai multe informatii